Rodomi pranešimai su žymėmis SDL Trados 2007. Rodyti visus pranešimus
Rodomi pranešimai su žymėmis SDL Trados 2007. Rodyti visus pranešimus

2015-05-12

Naujovių lenktynės

Dar nespėjus susigyventi su Trados Studio 2014 (yra dar sėkmingai dirbančių su Studio 2009 ir net su Trados 2007!) bendrovė SDL paskelbė, kad šią vasarą bus išleista nauja – 2015 m. versija. Žinoma, norintys atnaujinti savo licencijas vėl turės susimokėti, ir tai kai kuriems negali nesukelti šiokio tokio pasipiktinimo.

Be abejo, programinės įrangos gamintojas ieško būdų pritraukti naujų lėšų, ir versijų atnaujinimas – tai vienas iš jų. Ir dalis tų lėšų – taip sunkiai uždirbami vertėjų pinigai. Tačiau ar gauna vertėjai ką nors mainais? Juk Trados Studio – rimta investicija, o mesti pinigus tam, kas „galbūt“ atneš pelną vėliau – tai kvailelių, susigundžiusių finansinėmis piramidėmis, bruožas. Pelno padidėjimas, tegul ir ne iš karto, turi būti garantuotas, tad nenoras išlaidauti visiškai suprantamas ir pateisinamas.

Ką gi, situacija rizikinga, bet, laimei, ne beviltiška. Tai ką jūs gaunate mainais, priklauso nuo jūsų sugebėjimų pasinaudoti suteiktomis galimybėmis. O jų, iš tikrųjų, nemažai. Trados Studio – tai programa, kuriama aktyviai dalyvaujant vertėjams. (Netikite? Prisijunkite, tai galite daryti ir jūs: http://ideas.sdl.com/.) Visos programos funkcijos ir ypatybės yra priemonė pagreitinti darbą ir pagerinti jo kokybę.

Toks skubus naujos Trados Studio versijos atsiradimas diktuotas suprantamu kūrėjų noru kuo greičiau pateikti rinkai naujas priemones ir funkcijas: teksto paspartinto rinkimo galimybes, neredaguotinų PDF failų vertimą, intuityvią ir savo reikmėms bei pagal savo skonį derinamą vartotojo sąsają ir daugelį kitų patobulinimų, keliančių jūsų produktyvumą į naują lygį. Technologijos, dizainas, lankstumas.

Ar įmanoma visą tą technologijų gausą per trumpą laiką įsisavinti, netrikdant savo įprasto darbo ritmo? Žinoma, neįmanoma! Bet to ir nereikia. Svarbu pradėti versti, o visos tos funkcijos, kurios tik iš pirmo žvilgsnio atrodo sudėtingos ir įmantrios, išmokstamos palaipsniui, pagal poreikį. Ir nepamirškite apie vartotojų kursus – jūsų niekas nepaliks likimo valiai.

Vienu iš tokių poreikių, kuris kyla ne iš karto, gali būti vertimo atminties kūrimas iš atskiro anksčiau atlikto projekto. Seno Trados vartotojai atsimena tokią funkciją – Clean Up. Deja dažnai Trados Studio vartotojai neradę šios funkcijos naujoje programoje pagrįstai įsižeidžia ir gaištą laiką pervarydami su Ctrl+Enter per visą ilgą išverstą dokumentą (ar kelis dokumentus!).

Įsižeisti yra dėl ko, nes tokia funkcija Trados Studio yra, tačiau pavadinta kitaip. Kas gi gali viską atspėti? Projektų rodinyje spustelėkite projektą dešiniuoju pelės mygtuku ir pasirinkite Batch Tasks > Finalize. Ši komanda atlieka dvi operacijas: atnaujina visas šiuo metu prie projekto prijungtas (ir pažymėtas kaip atnaujintinos) vertimo atmintis ir generuoja išverstus dokumentus originaliuoju formatu.


Šias operacijas galite daryti ir atskirai. Jeigu reikia tik atnaujinti atmintį(-is): Batch tasks > Update Main Translation Memories, o jeigu reikia tik sugeneruoti išverstus failus: Batch tasks > Gererate Target Translations. Paleidę šią funkcija, jos lange galėsite pasirinkti, kokių failų nereikia naudoti, kokias atmintis naujinti, kaip naujinti atmintis (gal norite, kad į atmintį patektų ir nepatvirtinti segmentai, arba tam tikru būdu žymėti į atmintį keliamus segmentus)... Stenkitės neriboti savo norų ir pastebėsite, kad Studio leidžia padaryti daugiau, negu iš pradžių tikėjotės.

Ir žinoma, visi mes tikimės, kad naujos technologijos paspartins mūsų darbą ir leis džiaugtis geromis pajamomis neprievartaujant savęs. Naują Trados Studio 2015 galite užsisakyti jau dabar tiesiog pirkdami arba atnaujindami Studio 2014. Kokia prasmė tai daryti dabar? Iki gegužės 31 d. SDL siūlo du paketus (tai yra ne tik Studio, bet ir papildomas programas) su labai rimtomis nuolaidomis – pigiau, negu įprastai kainuoja Studio be papildomų programų. Su nuolaidomis dabar galite pirkti taip pat atnaujinimus, įskaitant atnaujinimą į Trados Studio 2015, bei profesionalias versijas. Bet tik iki pavasario pabaigos! Nedvejokite. Išsamiau čia.

Kaip visada, be naujų programų gausite ir dovanėlių: ES terminų bazę bei lietuvų-anglų-lietuvių AutoSuggest žodynus – jums nereikės kurti jų iš naujo, ir galimybę sudalyvauti dance-mind koučingo seminare.

Sėkmės ir naujų įkvėpimų!

SDL Trados Lietuva Facebook puslapis   *   SDL Trados Lietuva Yahoo! grupė   *   SDL Trados Lietuva LinkedIn puslapis   *   SDL Trados Lietuva Google+ puslapis   *    SDL Trados Lietuva Trwitter'yje

2013-02-08

Trados Studio funkcijos: greitis ir našumas

Visi bent trumpai žvilgtelėję medžiagą apie Trados Studio privalumus susiduria su margumynu įmantrių pavadinimų: AutoSuggest™, QuickPlace™, Context Match ir kt. Tačiau, kad ir kaip būtų gaila, įdiegę ir paleidę Trados Studio daugelis naudotojų gaišta laiką programoje atlikdami įvairius veiksmus ir klausia, kur gi tie privalumai…

Žinoma, viską galima rasti žinynuose ir vadovėliuose, bet jūs nusipirkote programą, kuri turi būti naudinga čia ir dabar, o ne perskaičius šimtus puslapių, švelniai tariant, ne ypač įdomių informacinių ir mokomųjų tekstų.

Čia jus trumpai supažindinsiu su programos privalumais ne tik reklamos tikslais, bet ir tam, kad tikrai galėtumėte jais pasinaudoti.


AutoSuggest™


Esu tikras, kad daugelis buvote susidūrę su funkcija, panašia į AutoSuggest. Surinkite Google paieškos laukelyje kokią nors dažnai ieškomą frazę, po žymekliu tuoj pat pasirodys kontekstinis meniu su galimais pradėtos rinkti frazės tęsiniais. Spustelėjimas pele ir ilga frazė atsiranda paieškos laukelyje. Lygiai taip pat veikia ir funkcija AutoSuggest: vos pradėjus rinkti vertimo atmintyje dažnai aptinkamą frazę, pateikiamas kontekstinis meniu, iš kurio per sekundės dalį pasirenkate reikiamą sakinį. Beveik kaip stenografuotoja, skaitanti mintis.

Žinau, kad patyrę Trados Studio naudotojai man paprieštaraus: norint pasinaudoti AutoSuggest™, būtina iš atminties, kurioje ne mažiau nei 25 segmentai, sugeneruoti specialų žodyną. Ne kiekvienas turi tokią vertimo atmintį ir tokių žodynų generavimo funkciją. Jūs teisūs. Tačiau turiu jums vertingos informacijos: bent jau dirbant su ES institucijų tekstais tokia atmintis prieinama kiekvienam.

Apsilankykite tinklalapyje http://ipsc.jrc.ec.europa.eu/index.php?id=197. Jame susiraskite lentelę su ZIP failais, atsisiųskite į kompiuterį bet kokį 98 MB dydžio failą. Jame rasite kelis šimtus TMX failų. Išarchyvuokite juos į kokį nors tuščią aplanką.

Sukurkite Trados Studio atmintį ir importuokite į ją šiuos TMX failus. Gausite vertimo atmintį, kurioje yra kelios dešimtys tūkstančių segmentų – gerokai daugiau, nei reikia norint sugeneruoti AutoSuggest žodyną. (Be to, ši atmintis naudinga verčiant.)

Funkciją Tools > Generate AutoSuggest Dictionary turi visi besinaudojantys versija Professional, bet ne visi, turintys versiją Freelance.

Be to, už gana simbolinį mokestį AutoSuggest žodyną iš jūsų vertimo atminties gali sukurti mūsų specialistai.

AutoSuggest žodyną (failas su plėtiniu .bpm) pridėkite prie projekto, pasirinkę meniu komandas Project > Project Settings, išskleidę Language Pairs, vėliau norimą kalbų kombinaciją ir spustelėję AutoSuggest Dictionary.


AutoText ir MultiTerm


Iš minėto tinklalapio atsisiųsta atmintis tinka Europos Sąjungos dokumentams versti. Ką daryti, jei dirbate visiškai kitoje srityje ir neturite tinkamo dydžio vertimo atminties?

Vis tiek galite naudoti pradėtos frazės automatinio pratęsimo funkciją. Tam dažniausiai tekstuose sutinkamus žodžius ir frazes reikia įtraukti į AutoText sąrašą.

Pasirinkite meniu Tools > Options, iš kairės išplėskite punktą AutoSuggest, spustelėkite AutoText ir įveskite norimus žodžius.

Tokius žodžius galima vesti bedirbant. Pažymėkite reikiamą frazę ar žodį verčiamame tekste ir įtraukite pasinaudodami komanda Tools > Add AutoText Entry.

Automatiškai įvedami ir žodžiai ir iš prijungtų MultiTerm terminų bazių.



QuickPlace™


Funkcija QuickPlace leidžia lengvai susidoroti su bet kokiu, net pačiu sudėtingiausiu, formatavimu, įstatyti skaičius, datas, pakaitos ir kintamuosius elementus.

Lengviausia funkcijos veikimą pademonstruoti pavyzdžiu.


Verčiamame sakinyje yra žodžių, parašytų kita spalva ir šriftu, taip pat pakaitos elementų: data, skaitmenys ir kintamieji. Visi pakaitos elementai pabraukti mėlynai, data ir kainos parašytos pagal britų anglų kalbos gramatikos taisykles.




Pradėjęs versti, naudotojas klavišų kombinacija Ctrl + , (kablelis) (arba spustelėjęs dešinįjį pelės klavišą ir pasirinkęs QuickPlace) iškviečia funkciją QuickPlace. Pateikiamas kontekstinis meniu, iš kurio galima pasirinkti bet kokį pakaitos elementą. Kaip matote, išverstą į reikiamą kalbą ir užrašytą pagal atitinkamas taisykles.

Telieka surinkti tik nepabrauktų žodžių vertimą.

Išversto sakinio vaizdą būtina suvienodinti su originalu. Ar galite plika akimi nustatyti žodžių more information šrifto dydį, jo pavadinimą, kokios jis spalvos iš šimtų galimų tamsiai raudonos spalvos atspalvių? Laimei, to daryti nereikia.

Pažymėkite reikiamus žodžius, iškvieskite funkciją QuickPlace ir kontekstiniame meniu pasirinkite reikiamą frazės (sample text) variantą.



Originalo sakinyje taip pat yra žymės (violetinės rodyklės su užrašais), kurių negalima ignoruoti. Tačiau nereikia gaišti laiko joms kopijuoti ir įdėti. Jos įdedamos į vertimą vienu pelės spustelėjimu: vertime pažymėkite žodį ar fragmentą, originale apsuptą žymių porų, ir originale spustelėkite vieną iš šių žymių. Šio pavyzdžio gairės buvo išdėstytos per maždaug 10 sek.





Context Match


Įsivaizduokite, kad kažkas išvertė tokį tekstą:


O vėliau jūs su ta pačia vertimo atmintimi verčiate tokį tekstą:

Find the file containing info about a required picture.
Copy and paste it to this folder.

Find the required picture.
Copy and paste it to this folder.

Kai prieisite prie antros eilutės, į ją bus įdėta šimtaprocentinis atitikmuo:


Tačiau pažvelgę atidžiau pastebėsite, kad vertimas netikslus, nes nukopijuoti reikia failą – его. Todėl patyrę Trados naudotojai tikrina visus šimtaprocentinius atitikmenis. Trados Studio atleidžia jus nuo šio darbo, kai jo daryti nebūtina. Atkreipkite dėmesį į ketvirtą sakinį: jis yra tame pačiame kontekste kaip ir sakinys atmintyje – po sakinio Найдите нужную фотографию, todėl dėl gramatinio neatitikimo galima nesukti galvos. Nuo įprastų šimtaprocentinių atitikmenų jį galima lengvai atskirti iš ženkliuko CM – Context Match (kontekstinis atitikmuo).



Apsilankykite mūsų svetainėje arba parašykite mums, jei turite klausimų dėl vertimo produktyvumo programų įsigijimo arba naudojimo.


Sėkmės!

SDL Trados Lietuva Facebook puslapis   *   SDL Trados Lietuva Yahoo! grupė   *   SDL Trados Lietuva LinkedIn puslapis   *   SDL Trados Lietuva Google+ puslapis   *    SDL Trados Lietuva Trwitter'yje

2012-03-21

Trados 2007 failų vertimas su Trados Studio 2011. Dar kelios galimybės

Praėjusio mėnesio straipsnyje nagrinėjome galimybes versti Trados 2006 / 2007 failus su Trados Studio ir kai kuriuos klausimus, kylančius Trados Studio vartotojams, dirbantiems su senosios Trados failais.

Šiandien norėčiau parodyti, kaip gauti „nevalytą“ (segmentuotą) Trados 2006 / 2007 failą nediegiant senosios Trados bandomosios versijos.

Viename distancinių seminarų jau minėjau SDL projektą OpenExchange. Tai – internetinė bazė, iš kurios legalių SDL licencijų turėtojai gali atsisiųsti naudingų SDL programų priedų. Dauguma jų yra nemokami!

Vienas tokių priedų yra SDLXLIFF to Legacy Converter. Su juo per kelias sekundes galite pasidaryti segmentuotą senosios Trados failą.

Įdiegtą priedą galima paleisti iš SDL programų grupės: Start > All Programs > SDL > SDL Trados Studio 2011 > SDLXLIFF to Legacy Converter.




Lauke Conver to format: pasirinkite dvikalbio failo formatą (galite konvertuoti į senesnės arba naujesnės versijos Word failą, TTX failą arba vertimo atmintį TMX formatu). Į lauką SDLXLIFF file path nuvilkite SDLXLIFF failus, kuriuos norite konvertuoti, pažymėkite juos ir spustelėkite viršutiniame kairiajame kampe esantį mygtuką Start Processing (arba pasirinkite šią komandą Tools meniu).



Po kelių sekundžių jūsų SDLXLIFF failas bus konvertuotas į nevalytą senosios Trados failą.

Jeigu esate užsakovas, o jūsų vertėjas dirba tik Trados 2006 / 2007, tokį failą galite nusiųsti jam versti, o gavę išverstą galite jį ta pačia programa importuoti į Trados Studio. Beje, pasirinkę Tools > Settings galite nustatyti, kad į nevalytą failą nebūtų eksportuojami tam tikri sakiniai (pvz., išversti ir patvirtinti, arba turintys tikslius atitikmenis atmintyje ir pan.).



Kad importuotumėte iš vertėjo gautą failą atgal į Trados Studio, spustelėkite skirtuką Import. Nuvilkite nevalytą failą į lauką Bilingual file name (jis turi būti tame pačiame kataloge, kur ir originalus SDLXLIFF failas) ir spustelėkite Start Processing.



Prieš importuodami taip pat galite pakeisti nustatymus: pvz., jei bijote, kad vertėjas tyčia arba netyčia pakeitė sakinius, atmintyje turėjusius tikslius atitikmenis, pasirinkite neimportuoti Perfect match, Context match ir Exact match.



Su SDLXLIFF to Legacy Converter taip pat lengva ir greita paruošti vertimo atmintis klientui, ypač jei jis nedirba Trados Studio.

Darant tai su Studio reikėtų kurti naują tuščią vertimo atmintį, į ją išvalyti išverstus failus (juk nesiųsite niekam visos savo atminties, kurią kaupiate ne vienerius metus – tai jūsų turtas!), paskui konvertuoti šią atmintį į TMX formatą.

Naudodami SDLXLIFF to Legacy Converter tiesiog nuvilkite išverstus failus į skirtuko Export lauką SDLXLIFF file path, lauke Convert to format: pasirinkite TMX 1.4 (*.tmx) - Export only ir spustelėkite mygtuką Start Processing. Gautas TMX vertimo atminties failas yra paruoštas importuoti į Trados 2006 / 2007 atmintį.


Dar kartą norėčiau pabrėžti, kad OpenExchange priedus galima atsisiųsti tik užsiregistravus SDL portale, o tai gali padaryti tik legalių SDL programų licencijų turėtojai. Tačiau dar iki šio mėnesio pabaigos galite įsigyti populiariausias SDL programas 20 % pigiau, o SDL Trados Studio 2011 Freelance – net 30 % pigiau. (Atskleisiu paslaptį: nusipirkti SDL Trados Studio 2011 Freelance su 30 % nuolaida dabar ir atnaujinti ją į Freelance Plus, net vėliau, be nuolaidos, bus pigiau negu pirkti naują Freelance Plus. Paskubėkite sutaupyti!)

2012-02-09

Trados 2007 failų vertimas su Trados Studio 2011

„Tikrai norėčiau dirbti su Trados Studio, bet visi mano klientai reikalauja Trados 2007.“ Tokį teiginį tenka girdėti bene iš kas antro vertėjo ar vertimo įmonės vadovo, su kuriais kalbu apie Trados. Taip, iš tiesų, kai kurios stambios įmonės dar neatnaujino savo įrangos.

Vertėjams, turėjusiems ir turintiems legalias Trados 2007 licencijas, pasisekė. Atnaujindami savo programinę įrangą į SDL Trados Studio 2011 jie pasilieka ir SDL Trados 2007, tad gali ir toliau ramiai dirbti klientams, reikalaujantiems senosios Trados.

Tačiau ne visada dirbdami senąja Trados privalote iš tiesų dirbti vien ja. Trados Studio 2011 taip pat galite versti ir redaguoti dvikalbius failus, sukurtus Translator's Workbench, taigi dirbant minėtiesiems klientams nebūtina turėti Trados 2007.

Susegmentuoti DOC, DOCX ir TTX failai atidaromi kaip ir bet kurie kiti failai, pasirinkus Open > Open Document. Įrašę išverstą tekstą Save > Save Target As gaunate tokį patį dvikalbį senosios Trados failą.

Naujovė apsimoka

Ar verta versti tokius failus su Studio, jei yra ir Trados 2007? Manau, verta. Štai bent kelios priežastys:

  • Trados Studio 2011 veikia greičiau (gerai, tai sunku įrodyti),
  • yra patogus rašybos tikrintuvas,
  • neišsikraipomos lentelės,
  • galima dirbti su keliomis vertimo atmintimis,
  • patogus MultiTerm langas (visi segmente esantys terminai rodomi iš karto),
  • galima atidaryti kelis failus ir projektus vienu metu,
  • patogi darbo apimties analizė,
  • tikrinant ir taisant vertimą žymimi taisiniai (angl. track changes).
 
Norint dirbti su senosios Trados failais, reikia patikrinti ir nustatyti kai kuriuos parametrus.
Pasirinkite Tools > Options, spustelėkite File Types. Jei versite dvikalbius Word failus, File Types lentelėje turi būti pažymėtas SDL Trados Translator's Workbench laukelis, jei versite TTX failus, reikia pažymėti TRADOStag laukelį.


Išplėskite Microsoft Word 2000-2003, spustelėkite Common ir atžymėkite varnele pažymėtą Process files with tw4winMark style. Tą patį padarykite su Microsoft Word 2007-2010.


Kartais atsiųstas versti Word dokumentas, nors jo plėtinys ir .DOC, yra RTF formato. Tokio failo Trados Studio neatidarys. Prieš verčiant tokį failą su Trados Studio reikia jį atidaryti programoje Word ir įrašyti (Save As) kaip Word failą (.DOC arba .DOCX).

Ką daryti, jei klientas atsiuntė savo Trados 2007 atmintį?

Senosios Trados atmintį lengva konvertuoti į Trados Studio formatą. Trados Studio lange reikia pasirinkti Tools > Upgrade Translation Memories. Spustelėję mygtuką Add File-based TMs... raskite ir pridėkite senosios Trados atmintį (ar kelias atmintis) ir spustelėkite Finish (arba, jei norite peržiūrėti ir pakeisti atminties parametrus, spustelėkite Next >). Kitame lange matysite konvertavimo eigą. Kai bus baigta konvertuoti, spustelėkite Close. Atmintis Trados Studio formatu bus įrašyta tame pačiame kataloge, kaip ir kliento atsiųstoji.


Ką daryti, jei klientas atsiunčia neparuoštą (nesusegmentuotą) failą ir prašo nevalyto vertimo?

Prieš verčiant reikia susegmentuoti failą su Trados 2007. Tie, kas pirko naują SDL Translation Studio 2011 be Trados 2007, neturėtų nusiminti, nes šiai operacijai pakaks bandomosios Trados 2007 (ji, skirtingai nuo bandomosios Studio, veikia nuolat, ribojamas tik atminties dydis). Naudodami Translator's Workbench sukurkite tuščią atmintį ir susegmentuokite failą pasirinkę Tools > Translate ir pažymėję Segment unknown sentences.



Ką daryti, jei klientas reikalauja ir nevalyto, ir išvalyto failų?

Šiuo atveju vėlgi padės bandomoji (jei nėra visos) Trados 2007 versija. Valydami failą pasirinkę Tools > Clean Up, parametrų grupėje Changed translations pasirinkite Don't update.


Ką daryti, jei klientas reikalauja grąžinti ir Trados 2007 atmintį?

Jei turite galiojančią Trados 2007 licenciją, valydami vertimo failą parametrų grupėje Changed translations pasirinkite Update TM. Jei turite tik bandomąją Trados 2007 versiją, tai gali nepavykti. Tokiu atveju nesidrovėkite paklausti kliento, ar jam tiktų atmintis TMX formatu. Dažniausiai klientui pakanka nevalyto failo, kurį jis išsivalo į savo atmintį. Tinka ir TMX. Žinau tai iš savo patirties.

Jeigu klientas nepermaldomas ir jam tinka tik Trados 2007 formato atmintis, teks naudoti visą Trados 2007 versiją. Taip pat neišsiversite be Trados 2007, jeigu klientas naudoja TM Server 2007, prie kurio turite jungtis ir jūs. Šiuo atveju patartina įsigyti paketą SDL Trados Studio 2011 + SDL Trados 2007 Suite.

Visko aprėpti trumpame straipsnyje neįmanoma. Jei turite klausimų ar pastabų, kviečiame rašyti juos į komentarus. Mes (arba kiti skaitytojai) mielai atsakysime ir padiskutuosime.


Taip pat negaliu nepranešti, kad iki kovo 31 d. populiariausiems SDL produktams taikomos 20 % nuolaidos, pridedamos prie regioninės 50 % nuolaidos. Kviečiame apsilankyti el. parduotuvėje ir pasinaudoti galimybe įsigyti SDL programas už mažiau kaip pusę pasaulinės kainos.

Beje, ar neminėjome, kad dar vieną nuolaidą suteikiame ir už komentarus bei palaikymą socialiniuose tinkluose? Tiesiog parašykite komentarą arba bendrinkite mūsų puslapius ir (arba) straipsnius ir praneškite mums. Atsiųsime jums asmeninį nuolaidų kuponą.

Sėkmės ir klestėjimo visiems!

2011-11-21

Vertimo spalvos ir automatinis vertimas

Vertimo spalvų nustatymas


Trados Translator`s Workbench lange pasirinkite Options – Translated Text Colours. Atsidariusiame dialogo lange galite pasirinkti skirtingas spalvas: išversto originalaus sakinio, tikslaus atitikmens iš atminties ir netikslaus atitikmens iš atminties. Paspaudus mygtuką Suggestion spalvos nustatomos automatiškai, tokios kaip paveikslėlyje.

Vertimo spalvos

Pastabos

1. Sakiniai bus nuspalvinti tik darbiniame, neišvalytame faile. Išvalytame faile spalvos bus tokios, kaip originale.

2. Jei valysite failą ne su ta atmintimi, su kuria vertėte, jūsų nustatytos spalvos liks ir išvalytame faile.

Automatinis vertimas


Spalvos praverčia, kai verčiate failus automatiškai.

Trados Translator`s Workbench lange pasirinkite Tools – Translate. Atsidariusiame dialogo lange Translate Files paspauskite mygtuką Add. Raskite ir pažymėkite failus, kuriuos norite automatiškai išversti (nepamirškite nurodyti tinkamą tipą ar visus tipus – All Files – eilutėje Files of type:, kitaip reikalingų failų nematysite) ir paspauskite Open.

Į laukelį % or higher match value įveskite atitikmens procentinę reikšmę. Jei įvesite 100, automatiškai išversti bus tik tikslius atitikmenis atmintyje turintys sakiniai. Žinoma, neverta ten įvesti mažo skaičiaus. Patartina bent 75%.

Jei pažymėsite Segment unknown sentences, programa sudubliuos ir sakinius, kuriems nėra pakankamų atitikmenų – vietoj vertimo bus įrašytas sakinio originalus tekstas. Tai nebūtina daryti.

Jei verčiate naują failą, pažymėkite kitose dviejose grupelėse Don`t. Paspaudę mygtuką Log File ir pasirinkę Browse galėsite sukurti arba nurodyti žurnalo failą – į jį bus įrašyta automatinio vertimo eiga ir problemos, jei tokios kils.

Kad paleistumėte automatinį vertimą, paspauskite mygtuką Translate.

Kai automatinis vertimas bus baigtas, atsiras mygtukas Close. Būtinai peržiūrėkite ir suredaguokite šitaip išverstą failą, ypač netikslūs atitikmenis, kurie, jei nurodėte programos siūlomas spalvas, bus tamsiai geltonos spalvos (žr. paveiksliuką).

Pastaba. Trados Studio turi dar vieną atminties atitikmens reikšmę – CM (Context Match). Šie atitikmenys atsiranda tik tinkamame kontekste. Tai reiškia, kad jų nė nereikia peržiūrėti, jei pasitikite tuo vertimu, kuris yra atmintyje.

Dviejų vertimo atminčių suliejimas

Trados 2006/2007 neturi specialios suliejimo funkcijos. Jei norite iš dviejų atminčių pasidaryti vieną, išeksportuokite pirmos atminties turinį TMX arba TXT formatu ir importuokite jį į antrą atmintį.

Trados Translator`s Workbench lange pasirinkite File – Export. Atsidarys dialogo langas Export. Jei norite eksportuoti visą atmintį, nieko jame nekeiskite ir paspauskite OK. Dialogo lange Create Export File pasirinkite katalogą, eksportuojamo failo tipą (sąraše Save as type:) ir, jeigu norite, pakeiskite failo vardą.

Pastaba. TXT tipo failai greičiau apdorojami Trados Translator`s Workbench, tačiau jie ne Unicode formato. Jei bijote, kad bus sugadintos nestandartinės lotyniškos raidės, pasirinkite sąraše Save as type: TMX formatą (pvz., TMX 1.4).

Paspauskite Save. Nepamirškite, į kokį katalogą įrašėte šį failą. :)

Uždarykite pirmą atmintį ir atidarykite antrąją.

Pastaba. Antra atmintis bus papildyta sakiniais iš pirmos atminties. Jei jums reikia, kad liktų ir antra atmintis, tokia kokia ji dabar yra, pasidarykite jos kopiją (visų penkių failų!).

Pasirinkite File – Import. Pasirodys dialogo langas Import.

Jei jūsų manymu pirma atmintis geresnė ir (arba) svarbesnė už antrąją, jos sakiniai turi perrašyti antros atminties sakinius. Tokiu atveju grupelėje Existing translation units pasirinkite Overwrite, o grupelėje New fields pasirinkite Add to setup.

Importo dialogo langas

Jei geresnė / svarbesnė antra atmintis, pasirinkite Leave unchanged ir Ignore, o jei sunku apsispręsti – Merge ir Add to setup. Kaip matote, galima rinktis ir pagal tai, kurio sakinio vertimas ankstesnis arba vėlesnis.

Maža ar didelė atmintis – tai sąvokos santykinės, tad Import mode grupelėje rinkitės Large import file.

Paspauskite OK ir pasirinkite dialogo lange Open Import File jūsų ką tik eksportuotą failą.

Pastaba. Nepamirškite pasirinkti tinkamo formato laukelyje Files of type:, kitaip eksportuoto failo nematysite.

Paspauskite Open ir pirmos atminties turinys bus importuotas į antrą atmintį. Taigi, antra atmintis taps sulietąja.